Víno a olivy
- Podrobnosti
- Zveřejněno 22. 10. 2014 20:38
Olivy se výborně hodí k vínu. Kombinace těchto dvou chutí je harmonizující a byla dobře známa všem náročným gurmánům už v antickém Řecku. Olivy mocný zážitek ze specifické chuti vybraných vín doplňují a umocňují.
Olivy obsahují vitaminy K, A, E a D, které podporují průchodnost cév. Obsahují velké množství antioxidantů, které zabraňují činnosti nezdravých volných radikálů v těle. Přestože jsou olivy velmi mastné, podporují proces hubnutí – černé i zelené olivy jsou málo kalorické. Zároveň však dodávají tělu potřebnou energii a rychle zasytí. Před jídlem můžete podpořit tvorbu žaludečních šťáv tím, že si dáte něco hořkého – kromě čaje z hořkých bylin a toniku jsou vhodné právě olivy.
Burčák
- Podrobnosti
- Zveřejněno 22. 10. 2014 20:30
Burčák je vinařským zákonem definován jako částečně prokvašený vinný mošt, který obsahuje nejméně 1 % skutečného obsahu alkoholu a nejvíce 3/5 celkového obsahu alkoholu. Jeho prodej je omezen na období od 15. srpna do 30. listopadu kalendářního roku sklizně hroznů, z nichž byl vyroben. Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení je sladký, ve varu, po zlomení, mydlinák a mladé víno. V každém stádiu kvašení má své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci. Právě pro aktivitu kvašení je velice často vyhledáván také lidmi ze zažívacími potížemi. Burčák přestává být burčákem, když obsah alkoholu a kyselin převládne nad cukry a chuť se změní z nasládlé na kyselkavou až "řezavou". Obsahuje význámné množství...