1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
  • Široký sortiment lahvových vín
  • Vyberte si k vínu něco na zub!
  • Nabídka vín
Previous
Next

Burčák

 

Burčák je vinařským zákonem definován jako částečně prokvašený vinný mošt, který obsahuje nejméně 1 % skutečného obsahu alkoholu a nejvíce 3/5 celkového obsahu alkoholu. Jeho prodej je omezen na období od 15. srpna do 30. listopadu kalendářního roku sklizně hroznů, z nichž byl vyroben. Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení je sladký, ve varu, po zlomení, mydlinák a mladé víno. V každém stádiu kvašení má své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci. Právě pro aktivitu kvašení je velice často vyhledáván také lidmi ze zažívacími potížemi. Burčák přestává být burčákem, když obsah alkoholu a kyselin převládne nad cukry a chuť se změní z nasládlé na kyselkavou až "řezavou". Obsahuje význámné množství vitamínů a dalších složek, které ten pravý burčák utváří, tj. přírodní cukr, značná ovocnost jak v chuti tak vůni, přiměřená kyselinka a kvasinky rodu Sacharomyces. .....

Na trhu se objevuje většinou burčák vyrobený z bílých hroznů. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu, je více nebo méně zkalen kvasným kalem. Neobsahuje ale žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách sklenky či nádoby se může usazovat jemná usazenina. Existuje také červený burčák z modrých hroznů, ten se ale na trhu objevuje jen zřídka. O příznivých vlastnostech burčáku mluví jeho milovníci s velkým respektem a většina z nich tvrdí, že člověk, by měl vypít v burčákové sezóně tolik burčáku, kolik má krve, což je asi 8 litrů. Optimální stav burčáku je ten, kdy je v chuti jemně sladkokyselý, nejlépe ještě harmonický, teplota kolem 17°C, obsah alkoholu je jemný a burčák se nachází těsně před zlomem chuti ze sladké na kyselou. Má mít charakter ovocnosti v chuti, to podle odrůdy, s jemně kvasnou vůní bez jakýchkoliv podtónů po jiných látkách nebo po oxidáze či dokonce s pálivou chutí na patře způsobené vysokým obsahem oxidu siřičitého. Burčák se pije hlavně na Moravě a v sousedním Rakousku, jinde ve světě jej zpravidla vůbec neznají. Je to v podstatě naše místní specialita a jak již název napovídá, lidé kteří jej pijí se dostávají do stavu přirozené bujarosti, euforie a lehké mysli, což v naší dnešní dobe pomáhá zahánět "chmury z čela".

Naši vinaři