1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
  • Široký sortiment lahvových vín
  • Vyberte si k vínu něco na zub!
  • Nabídka vín
Previous
Next

Víno a kozí sýry

 

Samostatnou a zcela specifickou skupinou mezi všemi ostatními sýry jsou sýry kozí. Také tak se o nich píše v odborné literatuře, v encyklopediích, tabulkách a přehledech. Je to pochopitelné, kdo jednou ochutnal kozí sýr z dobře ošetřeného kozího mléka a vyrobený se skutečným uměním mistrů sýrařů, nikdy nezapomene na jeho svěží, příjemné rostlinné podtóny s jemnou příchutí "kozinky".

Základním předpokladem pro výrobu kvalitních kozích sýrů jsou kozy a především jejich mléko. Kozy lze chovat kdekoliv, mají jen malé nároky: vyskytují se společně s ovcemi tam, kde by krávy nepřežily. Ale pozor, ani koza nežije ze vzduchu! Kvalita a také množství kozího mléka rovněž závisí na kvalitě potravy. Když se kozy chovají venku a významnou součástí jejich jídelníčku je voňavá tráva s květinami a třeba horskými bylinami, na jejich mléce to je rozhodně poznat.

Výroba kozích sýrů je opravdu skutečným uměním. Stále otevřenou otázkou zůstává používání syrového nebo pasterovaného mléka. Odhlédneme-li od předpisů EU a nejrůznějších hygienických norem, je jasné, že z hlediska autentické a originální chuti v této pomyslné soutěži vítězí s přehledem na body sýry z mléka syrového. Ale i mezi těmi, které jsou vyrobeny z tepelně zpracovaného mléka se najdou zajímavé a chutné sýry, připravované s velkou péčí kvalitní technologií.

U nás máte možnost ochutnat kozí sýry „Kaprinus“, které vyrábí firma PROGO s. r. o. Tento produkt má podobu trojúhelníků o hmotnosti 150 g. Obsah tuku v s. je min 40 %. Jeho chuť je příjemně mléčná, s elegantním espritem kozího mléka. Kromě jeho původní čisté podoby, nabízíme také tyto sýry okořeněné, a to: Kozí sýr s dekorativní směsí koření, s pikantní směsí koření, s bylinkami či kozí sýr balkánský. Ideálním společníkem těchto sýrů jsou lehká bílá nebo růžová vína. Za zkoušku stojí náš moravský Ryzlink vlašský nebo Veltlínské zelené, rosé z Frankovky nebo Zweigeltrebe se bude také hodit.

Naši vinaři